Tom Allen Senera asensi kuusikerroksiseen kerrostaloyhtiöömme Helsingin Rastilassa maalämpöjärjestelmän sekä poistoilman lämmön talteenoton, joiden ansiosta taloyhtiömme saavuttaa laskelmien mukaan noin 58 % vuotuiset säästöt lämmityskustannuksissa.
Maalämpö ja poistoilman lämmön talteenotto tuovat taloyhtiömme talouteen vakautta energian hinnan nousun keskellä. Yhtiövastikkeilla ei ole nostopainetta ja hankkeeseen ottamamme 350 000 euron taloyhtiölaina tulee maksetuksi lämmityskuluissa syntyvillä säästöillä. Myös asumiskustannukset ovat ennustettavammat. Energian hinnan nousujohteisuus ei enää samalla tavalla vaikuta taloyhtiömme kulurakenteeseen kuin keväällä, kun kaukolämpö oli vielä lämmitysmuotona.
Pidimme ylimääräisen yhtiökokouksen joulukuussa ja taloyhtiömme osakkaat antoivat yksimielisesti hallitukselle luvan maalämpöhankkeen aloittamiseen. Taloyhtiömme hallitus palkkasi ensi töikseen maalämpöön erikoistuneen konsultin, jonka avulla hoidettiin maalämpöön liittyvät lupa-asiat ja pyydettiin tarjoukset eri toimijoilta. Saimme tarjoukset useammalta maalämpöä tarjoavalta yritykseltä, joista kolme valikoitui loppusuoralle ja parhaimman kokonaisuuden tarjosi Tom Allen Senera.
Tom Allen Seneran tarjous erottui joukosta myönteisesti mm. perusteellisuuden, vankan osaamisen ja yrityksen käytössä olevan huipputason laitteiston sekä rakennusautomaation ansiosta. Tom Allen Seneran tarjoama rakennusautomaatio parantaa järjestelmän energiatehokkuutta ja optimoi ilmanvaihtoa ohjaamalla esimerkiksi pahimmilla paukkupakkasilla lämmitystä niin, että lisäenergian käytöstä johtuvat kustannukset ovat mahdollisimman pienet.
Rakennusautomaatio mahdollistaa myös koko järjestelmän kytkennän etävalvontaan, jonka avulla ongelmat saadaan paikannettua ja korjattua ripeästi. Asukkaana minulle on tärkeää, että järjestelmän ylläpito ja valvonta ovat ammattilaisten vastuulla ja voin huoletta luottaa sen toimivuuteen.
Sopimus Tom Allen Seneran kanssa solmittiin kevään kynnyksellä ja maalämpöhanke sovittiin alkavaksi heinäkuussa. Olin varautunut kovaan meteliin, sillä maalämpökaivoista kolme sijaitsee asuinportaani edustalla suoraan ikkunoiden alla. Olin myös sopinut, että mikäli porausääni osoittautuu sietämättömäksi, lähdemme tytön kanssa äidilleni evakkoon.
Maalämpökaivojen poraustyön aikaansaama ääni osoittautuikin onneksi melko tasaiseksi hurinaksi, joka muistuttaa pakettiauton tyhjäkäyntiä pelkäämäni katuporan paukkeen sijaan. Poraamisesta syntyneeseen hurisevaan ääneen tottui myös nopeasti ja kokonaisuudessaan häiriö jäi lopulta hyvin vähäiseksi. Ikkunoiden kiinni ollessa pystyin poraamisen aikana puhumaan puhelimessa ja katsomaan televisiota normaalilla äänenvoimakkuudella. Otin myös yhdet päiväunet poraamisen aikaan ja ihan hyvät tunnin mittaiset unet sain.
Maalämmön asennus kestää yleensä 1–6 viikkoa järjestelmän laajuudesta ja tontista riippuen. Heinäkuussa aloitetut asennustyöt kestivät meillä lopulta hieman pitempään maailmaa ravisuttelevan komponenttipulan takia. Maalämpö sekä LTO-järjestelmä saatiin käyttöön alkuperäisen valmistumisajankohdan elokuun sijaan lokakuussa.
Asennustyöt eivät vaikuttaneet arkeeni oikeastaan mitenkään. Poraamisesta syntyneen hurinan lisäksi kerrostalomme sisäpiha oli suljettuna, sillä tonttimme on kooltaan pieni ja maalämpökaivot sijaitsevat kulkuväylien vierustalla piha-alueella. Lähellä on onneksi useita leikkipuistoja, joten sisäpihan kiipeilytelinettä ja keinua ei lapsi erikseen osannut kaivata.
Vesi oli pari kertaa katkaistuna asennustöiden takia, mutta asiasta ilmoitettiin asukkaille aina hyvissä ajoin etukäteen. Vesikatkot kestivät maksimissaan muutamia tunteja, joten pulloihin varattua vettä ei tarvinnut edes käyttää. Kaiken kaikkiaan totean, että maalämpöhanke aiheutti huomattavasti vähemmän häiriötä kuin mihin olin varautunut.
Kallioperän lämpöä hyödyntävän maalämmön ja lämmön talteenottojärjestelmän myötä taloyhtiömme lämmityskuluissa syntyy säästöä vuosittain noin 58 %. Tom Allen Seneran laskelmiin perustuva skenaario on todistautunut paikkansa pitäväksi. Ilman maalämpöhanketta maksaisimme lämmityskuluja nykyhinnoilla yli 120 000 euroa vuodessa. Maalämmön ja LTO:n myötä kulut ovat reilusti pienemmät ja arvioidut lämmityskustannukset jäävät alle 50 000 euroon.
Maalämpöhankkeemme turvaa taloyhtiön vakavaraisuuden ja mahdollistaa taloyhtiön osakkaille maltilliset yhtiövastikkeet. Olen äärimmäisen kiitollinen siitä, ettei yhtiövastikkeeseen kohdistu nostopainetta talvikautena. Laskin uteliaisuuttani juuri, että noin 1 320 euron vuosikorotus pitäisi omaan yhtiövastikkeeseeni tehdä, että kaukolämmön ja sähkön moninkertaistunut hinta olisi saatu katettua yhtiövastikkeilla. Onneksi päätimme vaihtaa kaukolämmön maalämpöön!
Taloyhtiössämme on käytössä koneellinen ilmanvaihto ja huippuimuri on aiemmin puskenut huoneenlämpöistä ilmaa taivaan tuuliin. Pelkästään lämmön talteenotolla lämmitysenergian kulutus on saatu laskemaan noin 30 %. On todellakin umpipöhköä maksaa siitä, että lämmitetään ulkoilmaa. Mieluummin maksan pienempää yhtiövastiketta ja hyödynnän syntyneen hukkalämmön fiksusti uudelleen.
Poistoilman lämmön talteenoton ja maalämmön tuottaman lämmitysenergian yhteisvaikutuksen ansiosta taloyhtiömme energialuokitus tulee nousemaan D2007:stä C:hen tai ehkä jopa B:hen. Energialuokitukseen vaikuttavat esimerkiksi talon lämmitysmuoto, eristysten paksuus, ilmastointi ja ikkunoiden koko. Etenkin kerrostalossa energialuokka B on jo erinomainen, kun nykyisillä tiukentuneilla kriteereillä vain harva omakotitalokaan yltää enää A:han.
Puhtaaseen ja uusiutuvaan energiaan siirtyminen on rahaa säästävä ilmastoteko, joka nostaa myös taloyhtiön arvoa. Maalämmön ja LTO:n myötä taloyhtiömme pienentyneet peruskulut, edullinen yhtiövastike ja nouseva energialuokitus tekevät kohteesta asuntomarkkinoilla houkuttelevan. Osakehuoneistoa myydessä tämä konkretisoituu myyntiajan lyhentymisellä ja osakkeen arvon säilymisellä.
Kiitos Tom Allen Seneralle onnistuneesta hankkeesta koko taloyhtiömme osakkaiden ja asukkaiden puolesta!
Blogin kirjoittaja on Miia Salmi As Oy Rastilanaukiosta.