Hallitus päätti kehysriihineuvottelussaan tukea öljylämmityksestä luopumista korottamalla kotitalousvähennystä huomattavasti, uutisoi Helsingin Sanomat 29.4.2021.
Hallitus päätti kehysriihineuvottelussaan tukea öljylämmityksestä luopumista korottamalla kotitalousvähennystä huomattavasti, uutisoi Helsingin Sanomat 29.4.2021.
Maalämpö on nykyään tuttu valinta omakotitalon rakentajalle tai omistajalle. Myös rivitaloissa ja kerrostaloissa maalämpö on nykyään yhä yleisempi valinta. Maalämmön suosion taustalla on muiden lämmitystapojen kustannusten nousu. Esimerkiksi kevyen polttoöljyn hinta on viimeisten 20 vuoden aikana viisinkertaistunut ja lämmityssähkön hinta on kaksinkertaistunut.
Maalämpöjärjestelmä tulee mitoittaa oikein, jotta järjestelmä toimisi mahdollisimman taloudellisesti. Maalämpöjärjestelmän mitoituksessa on kaksi riskiä: alimitoitus ja ylimitoitus. Asiantunteva maalämpöurakoitsija välttää nämä riskit ja mitoittaa maalämpöjärjestelmän kunkin rakennuksen ominaisuuksien mukaan juuri oikealla tavalla.
Omakotitalon rakentajat joutuvat usein tekemään pitkälle tulevaisuuteen vaikuttavia päätöksiä tilanteessa, jossa stressitekijöitä on paljon ja talous melko tiukalla. Omakotitalon lämmitysjärjestelmän valinta on yksi tällaisista suurista päätöksistä. Tällä hetkellä yleisimmät uuden omakotitalon lämmitysjärjestelmät ovat maalämpö ja kaukolämpö. Tässä blogissa tarjoan omakotitalon rakentajalle tietoa maalämmön ja kaukolämmön hankinta- ja käyttökustannuksista päätöksenteon tueksi.
Maalämpöjärjestelmiä ei voi myydä samalla tavalla kuin esimerkiksi autoja. Auton ostoa harkitseva voi kävellä sisään autoliikkeeseen ja vertailla myytävien autojen hintoja tuulilaseihin kiinnitetyistä hintalapuista. Maalämpöjärjestelmien hintavertailu ei ole näin yksinkertaista. Maalämmön hankintakustannukset voivat vaihdella paljonkin, vaikka maalämpö asennettaisiin kahteen vierekkäiseen taloon, jotka näyttävät ulkoa päin täsmälleen samanlaisilta. Tässä blogissa selvitän, mitkä eri tekijät vaikuttavat maalämpöjärjestelmän hintaan.