As Oy Stallbacken Lohjalla vaihtoi kaukolämmön maalämpöön. Taloyhtiössä oli seurattu kaukolämmön hintakehitystä vuosien ajan ja sen tilalle päätettiin etsiä edullisempi lämmitystapa. Urakoitsija laati maalämpöön siirtymisestä tarkat suunnitelmat ja projekti saatiinkin valmiiksi etuajassa, kertoo Christer Isaksson, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja.
Lue lisääLämpökaivon toimenpidelupaa haetaan Lohjalla Lupapiste-palvelussa. Maalämpöjärjestelmälle tulee hakea toimenpidelupa, kun rakennuksen aiempi lämmitysjärjestelmä vaihdetaan maalämpöön. Uudisrakennusten osalta lupa maalämmölle haetaan rakennusluvan yhteydessä. Tom Allen Seneran lupa-asiantuntija voi tehdä lupahakemuksen asiakkaan puolesta valtakirjan nojalla.
Toimenpidelupahakemuksen liitteiksi tulee hankkia selvitykset maanalaisista johdoista ja teknisistä järjestelmistä. Selvitykset hankitaan sähkön, kaukolämmön, puhelin- ja tietoliikenteen sekä vesijohtojen ja viemäröinnin osalta.
Lupahakemukseen tarvitaan aina pääsuunnittelijan allekirjoittama asemapiirustus mittakaavassa 1:200–1:1000. Mittakaavan koko valitaan tontin koon mukaan. Asemapiirustukseen merkitään lämpökaivojen sijainnit. Jos lämpökaivot porataan vinoon, merkitään piirustukseen myös porareikien alku- ja loppupäät. Jos lämmönkeruuputkisto asennetaan lämpökaivon sijaan vaakatasoon maapiiriin, tulee asemapiirrokseen merkitä koko lämmönkeruualue putkistoineen. Asemapiirustuksessa esitetään lisäksi lämpökaivojen tai lämmönkeruuputkiston etäisyydet lähimpiin rakennuksiin ja tontin rajoihin. Pohjavesialueilla asemapiirustukseen tulee merkitä myös etäisyydet naapurien talousvesikaivoihin.
Lämpökaivojen sijoittelussa on huomioitava Lohjan kunnan määräämät ja suosittelemat vähimmäisetäisyydet eri kohteisiin. Naapurin kirjallinen suostumus vaaditaan silloin, kun lämpökaivo aiotaan sijoittaa alle 7,5 metrin päähän naapuritontin rajasta.
Lämpökaivojen välisestä vähimmäisetäisyydestä voidaan poiketa, mikäli yksi tai useampi lämpökaivoista porataan vinoon. Tällöin lämpökaivot voidaan porata myös vierekkäin. Poikkeava lämpökaivojen sijoittelu tulee kuitenkin aina perustella lupahakemuksessa. Jos vinoporaus ylittää jossain kohden tonttien välisen rajan, tulee kiinteistön omistajien laatia keskenään kirjallinen rasitesopimus ja lisätä hakemukseen kartan lämpökaivon sijoittumisesta osittain naapurin puolelle.
Jos lämmönkeruuputkisto aiotaan sijoittaa vesistöön, tulee hakemukseen liittää vesialueen omistajien, kalastuskunnan tai osuuskunnan suostumus. Tapauskohtaisesti voidaan myös edellyttää Uudenmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen lausuntoa sekä Etelä-Suomen aluehallintoviraston vesilain mukaista lupaa. Hakija hankkii itse mahdollisesti tarvittavat luvat, lausunnot ja suostumukset toimenpidelupahakemuksen liitteiksi.
Lohjan kaupungin rakennusjärjestys kieltää maalämpökaivojen poraamisen mm. Tytyrin kaivoksen toiminta-alueelle. Lämpökaivojen sijoittaminen pohjavesialueille vaatii Lohjalla aina Etelä-Suomen aluehallintoviraston vesilain mukaisen luvan. Lohjan pohjavesialuekartta on kunnan verkkosivujen karttapalvelussa.
Kartta ei lataudu, jos olet kieltänyt markkinointievästeet. Voit muokata evästeasetuksiasi tästä.
Kartta sisältää kohteemme vuosilta 2012–2021. Tietosuojasyistä kohteen tarkkaa osoitetta ei mainita, ja kohdemerkki sijoittuu kadun puoliväliin, ei tarkalleen kohteen kohdalle.