Maalämpö Espoo

Pyydä tarjous

Tutustu asiakkaidemme kokemuksiin maalämpö- tai LTO-projekteistamme Espoossa

Pertti Törmä Pertti Törmä Hallituksen puheenjohtaja

Maalämpö ja poistoilman lämmön talteenotto

As Oy Koivunvesa Espoon Pohjois-Tapiolassa asensi maalämmön ja poistoilman lämmön talteenoton kaukolämpöjärjestelmän rinnalle. Taloyhtiön osakkaat halusivat ryhtyä mahdollisimman omavaraisiksi lämmöntuotannossa ja ottaa hukkalämmön hyötykäyttöön.

Lue lisää
Lars Räihä Lars Räihä Hallituksen puheenjohtaja

Poistoilman lämmön talteenotto kaukolämmön rinnalle

As Oy Vihermäki Espoossa asennutti poistoilman LTO:n kaukolämmön rinnalle samalla, kun taloyhtiössä suoritettiin linjasaneeraus. Kahden urakan yhdistäminen osoittautui toimivaksi ratkaisuksi.

Lue lisää
As Oy Juurivaara As Oy Juurivaara

Öljylämmityksestä maalämpöön

As Oy Juurivaara Espoon Rastaalassa vaihtoi öljylämmityksen edullisempaan ja ekologisempaan lämmitysmuotoon, maalämpöön. Samalla patterit vaihdettiin, ja asunnoissa on nyt tasaisempi lämpö, kertoo hallituksen puheenjohtaja Paavo Åvist.

Lue lisää
Kari Tuusvuori Kari Tuusvuori Omakotitalon rakentaja

Maalämpö uuteen omakotitaloon

Kari Tuusvuori ja Johanna Sarén-Tuusvuori harkitsivat uuteen omakotitaloonsa Espoossa joko kaukolämpöä tai maalämpöä. Pariskunta valitsi maalämmön edullisempien lämmityskustannusten takia. Hankintakustannustenkaan osalta hintaero ei ollut merkittävä.

Lue lisää
Espoonkartanon siipirakennus Espoonkartanon siipirakennus

Maalämpö 1800-luvun rakennukseen

Espoonkartanon siipirakennukseen asennettiin maalämpö osana muita kunnostustöitä. Asuinkäytössä oleva rakennus on peräisin 1800-luvulta.

Lue lisää

Lämpökaivon rakentamisluvan hakeminen Espoossa

Espoossa energiakaivon eli lämpökaivon poraamista varten tulee ennen hankkeen aloittamista hakea rakennusvalvonnasta rakentamislupa.

Tom Allen Senera hoitaa valtuutettuna asiakkaan puolesta rakentamisluvan haun sekä lupahakemuksen liitteet Espoon rakennusvalvonnan sähköisessä asiointipalvelussa. Asiakas kutsutaan osalliseksi lupahakemukselle, jossa hän pääsee tutustumaan hakemuksen liitteisiin, mm. kaivon asemapiirrokseen sekä lupapäätöksen jälkeen lupaehdon mukaisiin katselmusvaatimuksiin.   

Lisäksi Espoossa lupahankkeelle on nimettävä pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja, joilla on vaadittava alan asiantuntemus. Nimeämisen hoitaa Tom Allen Senera.  Lue lisää maalämmöstä täältä.

Rakentamislupahakemuksen liitteet

Espoossa lupahakemuksen liitteitä ovat mm.  maanalaisten johtojen ja putkien sijainnista tehtävä selvitys eli johtoselvitys. Sen kansilehdellä ilmoitetaan mahdollisista esteistä tai rajoitteista tontilla, jolle energiakaivo aiotaan porata. Kaivon asemapiirros on myös pakollinen liite, jonka pohjana voidaan käyttää johtoselvityksen karttaotetta. Lisäksi Espoo vaatii erillisen selvityksen määrättyjen vähimmäisetäisyyksien täyttymisestä.

Edellä mainittujen pakollisten liitteiden ohella lupahakemukseen tarvitaan tapauskohtaisesti myös muita liitteitä, kuten omistus- ja hallintaoikeusselvitys, jos rakennuspaikan omistaja ei ole sama henkilö, joka on merkitty rakennusvalvonnan rekisteriin. Myös luvan valtakirja tarvitaan liitteeksi, mikäli hakijana on joku muu kuin kiinteistön omistaja tai jos rakennuspaikan kaikki omistajat eivät allekirjoita hakemusta. Jos hakijana on asunto-osakeyhtiö, tulee hakemukseen liittää hallituksen tai yhtiökokouksen pöytäkirjaote sekä tarvittaessa myös erillinen valtakirja hallitukselta. Naapurin kirjallinen suostumus tarvitaan liitteeksi, mikäli maalämpökaivo porataan lähemmäksi kuin 7,5 metrin etäisyydelle naapuritontin rajasta. Kun naapuritontin tai alueen omistaa Espoon kaupunki, on vähimmäisetäisyys tontin rajalta lämpökaivoon 4 metriä. Tätä lähemmäksi porattaessa tulee hakea suostumus Espoon kaupungin tonttiyksiköstä. Rasitetodistus tarvitaan, jos kaivo porataan vinosti siten, että se ylittää jossain kohdassa tonttien välisen rajan.

Kuntien ympäristönsuojelumääräykset ja rakennusjärjestys määrittelevät kaivojen sijoittelun ja niiden luvanvaraisuuden. Pohjavesialueille ja niiden suojavyöhykkeille, suojelualueille esim. muinaismuistoalueille, maanalaisen rakentamisen alueille, pilaantuneelle maaperälle tai kaatopaikan läheisyyteen ei lähtökohtaisesti myönnetä porauslupia. Edellä mainitut esteet voidaan selvittää  rakennusvalvonnasta jo ennen luvan hakua neuvontapyynnöllä Tom Allen Seneran toimesta.

Lupahakemuksen käsittely ja lupapäätös

Tom Allen Senera tekee asiakkaan puolesta rakentamislupahakemuksen sähköisen lupapalvelun kautta. Hakemus liitteineen laaditaan noudattaen erityistä huolellisuutta, sillä puutteellisten hakemusten käsittely ja täydentäminen viivästyttävät lupapäätöksen saamista.

Luvan käsittelyn kesto on n. 1-3 kk, jonka jälkeen luvan valitusaika on 37 vrk. Lupapäätöksessä rakennusvalvonta ilmoittaa lainvoimaisuuspäivän, jonka jälkeen poraus voidaan suorittaa. Tom Allen Senera informoi lupapäätöksestä asiakasta ja projektin osallisia, lisäksi se informoi rakennustyön jälkeisistä katselmusvaatimuksista, jotka ovat kiinteistön omistajan vastuulla. Espoossa näitä ovat porausraportin toimittaminen rakennusvalvontaan sekä loppukatselmuksen tilaaminen rakennusvalvonnasta.  

Kohteemme Espoossa

Kartta sisältää kohteemme vuosilta 2012–2021. Tietosuojasyistä kohteen tarkkaa osoitetta ei mainita, ja kohdemerkki sijoittuu kadun puoliväliin, ei tarkalleen kohteen kohdalle.