Maalämpöjärjestelmän toimintavarmuus vakuutti Vuorenmaat

Pyydä tarjous

Senera (nykyinen Tom Allen Senera Oy) asensi maalämmön Lea ja Jorma Vuorenmaan omakotitaloon Vantaan Päiväkummussa. Vuonna 1979 rakennetussa talossa oli aiemmin öljylämmitysjärjestelmä, jonka uudistustarve sai Vuorenmaat harkitsemaan toisenlaista lämmitystapaa. Jorma Vuorenmaa kertoo, että pariskunta arvioi maalämpöä lähinnä kolmesta näkökulmasta ennen päätöksen tekemistä. He pohtivat, miten lämpö riittäisi sekä talon että käyttöveden lämmitykseen, olisiko järjestelmä teknisesti luotettava ja mitkä olisivat maalämmön kustannukset.

Senera teki huolelliset laskelmat juuri tämän talon mukaan.

Jorma Vuorenmaa

Vuorenmaa Lea ja Jorma

Toimintavarmuus tärkeää

Jorma Vuorenmaa tutustui maalämpöön tarkemmin sekä Seneran näyttelyssä että haastattelemalla Seneran asiakkaita, jotka olivat innokkaita kertomaan kokemuksistaan maalämmöstä. Kysymyksiin alkoi löytyä vastauksia. Maalämmön toimintavarmuus pitkällä aikavälillä sekä huoltovapaus painoivat paljon vaakakupissa, sillä Vuorenmaat viettävät osan vuodesta ulkomailla.

Lämmön riittävyyden Senera varmisti tekemällä huolelliset mitoituslaskelmat Vuorenmaan omakotitalon mukaan. Yhdessä mietittiin, millaiset laitteet olisivat juuri tälle talolle sopivia. Jorma Vuorenmaan edellytyksenä laitteistolle oli, että lämminvesivaraaja olisi riittävän suuri. Varaajaksi päätettiin ottaa lämpöpumpusta irrallinen varaaja. ”Isommalle erilliselle lämminvesivaraajalle on tarvetta kesäisin, jolloin lapsi perheineen tulee kuukausien ajaksi vierailulle”, hän perustelee.

Maalämpöjärjestelmän mitoitus

Maalämmön kustannukset ennakoitavissa

Entä maalämmön kustannukset? Seneran laskelmien mukaan lämmityksestä tulevilla säästöillä voitaisiin kattaa sekä investointikulut että lämmitys. Jorma Vuorenmaa kertoo, että ensimmäisen vuoden perusteella kustannussäästö on ollut hieman suurempi kuin ennakoitiin, vaikka kulunut talvi oli kohtalaisen kylmä.

Vuorenmaa vertaa maalämmön kustannuksia muihin lämmitysmuotoihin. Öljylämmitysjärjestelmän uusiminen olisi ollut väistämättä edessä, mikä olisi myös vaatinut investointia. Lisäksi öljyn hinta on jatkanut nousuaan, joten siihen verrattuna maalämmöstä saadut säästöt jopa kasvavat tulevaisuudessa. ”Energian ostohintojen noustessa maalämmön käyttökustannukset eivät nouse yhtä herkästi kuin öljylämmityksessä, koska ostettavan energian määrä on maalämmössä olennaisesti pienempi”, Jorma Vuorenmaa toteaa.

Kaukolämpöön liittyminen ei ollut mahdollista. Vaikka tämä vaihtoehto olisikin ollut käytettävissä, pohtii Vuorenmaa, ettei kaukolämmön toimittajan monopoliasema olisi voinut olla vaikuttamatta senkään hintakehitykseen. ”Asia valmisteltiin hyvin. Tiedettiin, mihin ryhdyttiin”, hän sanoo Seneran toiminnasta laskelmien osalta.

Asennus tapahtui ripeästi

Maalämpöjärjestelmän asennus tapahtui rivakkaan tahtiin. Ensimmäisen päivän aikana porattiin 160 metriä syvä lämpökaivo. Samaan aikaan Senera purki öljylämmitysjärjestelmän ja toi uudet laitteet paikalle. Jo illalla talo lämpeni maalämpöpumpun omilla vastuksilla sähköllä. Tämä väliaikainen ratkaisu oli tarpeen, sillä maalämpöön siirryttiin talvella. Öljysäiliössä jäljellä ollut öljy saatiin hyötykäyttöön tyttären taloon.

Viikon päästä lämpökaivon porauksesta putket yhdistettiin taloon ja sitä seuraavana päivänä lämpökaivo nesteytettiin. Pariskunnan mukaan asennukset tehtiin siististi, viimeistellysti ja asiantuntevasti. Vain muutama asennustyössä irrotettu pihalaatta jouduttiin asentamaan itse uudelleen myöhemmin, koska maa oli jäässä asennustyön aikaan.

Seneran kouluttaja kävi myöhemmin paikalla opastamassa asukkaita järjestelmän käytössä. Jorma Vuorenmaa on tehnyt itse pieniä ohjauksia järjestelmään sekä vähäisiä huoltotoimenpiteitä, kuten suodattimen puhdistuksen. Kaiken kaikkiaan järjestelmä on ollut huoleton ja toimiva. Lea Vuorenmaa toteaakin, että pariskunta on ollut tyytyväinen maalämpöön ja voi suositella sitä edelleen.

Lämmönjakohuone
Omakotitalo Vantaan Päiväkummussa

Omakotitalon maalämpöprojekti Vantaan Päiväkummussa

  • Kohde: Yksikerroksinen omakotitalo
  • Rakennusvuosi: 1979
  • Lämmitettävä pinta-ala: 199 m²
  • Asennettu lämpöpumppu: IVT:n Greenline HE E9
  • Lämpökaivot: 1 kpl, syvyys 160 metriä
  • Öljyn kulutus: n. 2 800 l/vuosi
  • Ostettava lämmitysenergia ennen maalämpöä: 29 888 kWh/vuosi
  • Ostettava lämmitysenergia maalämpöön siirtymisen jälkeen: 7 820 kWh/vuosi
  • Vuosittainen säästö: 22 068 kWh/vuosi (74 %)
  • Kaikki säästöt maalämmöllä: 1880 e/vuosi (öljyn hinnalla 0,9 e/l)
Lisää asiakkaidemme kokemuksia

Lue lisää asiakkaidemme kokemuksia

Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!

Lue lisää