Vaihdoimme maalämpöön ympäristön tähden

Pyydä tarjous

Maailmassa on kaksi ympäristöongelmaa ylitse muiden: luonnon monimuotoisuuden häviäminen ja ilmastonmuutos. Näistä jälkimmäiseen olemme olleet osasyyllisiä kodin öljylämmityksellä. Ajatus muutoksesta syntyi pikkuhiljaa ja vahvistui aina kun piti tilata öljyä, yli 3 000 litraa vuodessa.

Aina välillä tuli keskusteltua työpaikallani Suomen luonnonsuojeluliitossa ilmasto- ja energia-asiantuntijoidemme kanssa asiasta. Monenlaisia vaihtoehtoja oli tarjolla: pellettiä, aurinkopaneeleita, ilmalämpöpumppuja... Sain eri suunnista vahvistusta käsityksiini. Maalämpö voisi sopia meille oikein hyvin.

Kävin maalämpökohteen esittelyssä ja kutsuin Seneran (nykyinen Tom Allen Senera Oy) edustajan käymään. Kävimme kotisohvallamme läpi asiat huolella, sanoisin, että juurta jaksain. Vaikka ympäristövastuullisuus vauhditti ratkaisuamme, jouduimme harkitsemaan asiaa tarkasti myös budjetin osalta. Odotusarvona oli, että öljyn hinta kohoaa jatkossa.

Olemme iloisia, että enää ei tarvitse käyttää uusiutumatonta energiaa.

Matti Nieminen

Matti Nieminen

Porausten jälkeen piha oli yhä entisellään

Huhtikuussa sovittuna päivänä alkoi tapahtumaan. Pihaan tupsahti koneita, miehiä, putkistoja, säiliöitä... Prosessi eteni vaiheesta toiseen todella vakuuttavasti. Kaivoin itse lapiolla ojan maan uumenista tuleville lämmönkeruupiirin putkille.

Mieleenpainuva hetki oli, kun porari sytytti kevätaamussa pikkusikarin suupieleensä ja antoi mennä. Terä pureutui kotipihaamme, alle kymmenen metriä ulko-ovestamme. Töistä palatessani pihalla oli 195 metriä syvä reikä kallioperässä. Ja pihamme oli edelleen pihamme. Ei mikään myllätty taistelutanner.

Luonnonläheinen pihamme on meille tärkeä. Sen linnut, kasvit ja perhoset tunnemme nimiltä. Viimekesäinen ilveksen vierailu vain korotti tontin arvoa silmissämme. Luonto muistuttaa päivittäin kauniilla tavoilla itsestään, hyvä niin. Halu suojella luontoa muistuu mieleen jatkuvasti kotonamme.

Matti Nieminen ja maalämpöpumppu

Seuraavana aamuna ovikello soi. Asentaja oli tullut taloon. Myös valkoiset laitteistot saapuivat. Vanha öljypannu harasi vastaan pannuhuoneessa 250 kg:n voimalla, mutta sähkötoimiset kiipijäkärryt saattelivat posket punaisena palvelleen valurautapannun ulos talosta. Kaksi päivää tästä ja maan lämpö alkoi lämmittämään meitä.

Maalämmössä on kyse myös lasten tulevaisuudesta

Vaikka koko homma oli meillä miehen reviirillä, niin vaimollekin tuli hyvä mieli – ja kiire kertoa Facebookissa asiasta kaveripiirille.

Kysyin vielä, mikä oli hänen mielestään tapahtuneessa oikeastaan parasta. Kuulemma asennuksen nopeus ja se, että niin pian asennuksesta kaikki alkoi toimimaan vaivattomasti. Tarkalleen ottaen rouva sanoi näin: "Minusta on lähes käsittämätöntä, että talo voidaan lämmittää Suomessa routivasta maasta tulevalla lämmöllä. Tietysti olen iloinen, että ei tarvitse enää käyttää uusiutumatonta energiaa."

Lapsetkin nyökkäilivät tyytyväisinä, kun kerroimme talomme lämpiävän nyt maalämmöllä. Vaikka he eivät tanssineet ympäri taloa, syntyi käsitys, että he olivat syvällisesti tyytyväisiä. Heistähän tässä on myös kysymys.

Lämpöä peruskalliosta
Öljylämmityksestä maalämpöön Kirkkonummella

Omakotitalon maalämpöprojekti Kirkkonummen Jorvaksessa

  • Kohde: Yksikerroksinen omakotitalo
  • Rakennusvuosi: 1964
  • Lämmitettävä pinta-ala: 200 m²
  • Asennetut lämpöpumput: IVT:n Greenline HA C11 -maalämpöpumppu
  • Lämpökaivot: 1 kpl, syvyys 195 m
  • Lämmityskulut öljylämmityksellä: n. 3 700 e/vuosi (öljyn hinnalla 1 e/l)
  • Ostettava lämmitysenergia maalämpöön siirtymisen jälkeen: n. 10 510 kWh/vuosi
  • Lämmityskulut maalämmöllä: n. 1156 e/vuosi (sähkön hinnalla 0,11 e/kWh)
  • Kaikki säästöt maalämmöllä: n. 2544 e/vuosi (69 %)
Lisää asiakkaidemme kokemuksia

Lue lisää asiakkaidemme kokemuksia

Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!

Lue lisää