Helsingin Pohjois-Haagassa sijaitseva 90 asunnon kerrostaloyhtiö As Oy Adolf Lindforsin tie 5 siirtyi ekologiseen ja energiatehokkaaseen lämmitykseen, kun taloyhtiöön asennettiin maalämpö ja poistoilman lämmön talteenotto kaukolämmön tilalle. Huolellisen suunnittelun ja tehokkaan toteutuksen ansiosta urakka valmistui jopa neljä kuukautta etuajassa. Myös budjetti alittui ennakoidusta.
Tom Allen Seneran asiantuntemus ja selkeä suunnitelma erottuivat edukseen.
Lauri Villa, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja
Taloyhtiön lähtökohtia hankkeelle olivat tarkka kilpailutus sekä mahdollisten haasteiden ennakointi. Sweco oli energia-asiantuntijana mukana kilpailutuksessa, jossa käytiin läpi seitsemän tarjousta. Valituksi tuli Tom Allen Senera, joka vakuutti kilpailuttajat osaamisellaan. ”Tom Allen Seneran asiantuntemus ja selkeä suunnitelma erottuivat edukseen,” kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Lauri Villa.
Hankkeen suunnittelusta vastasi Tom Allen Seneran hankekehityspäällikkö Sten Stambej ja urakan johtamisesta projektipäällikkö Sakari Kettunen. ”Harvoin projekti sujuu näin mutkattomasti. Tämä oli esimerkillinen osoitus siitä, miten asiat sujuvat, kun suunnittelu tehdään huolella. Kaikki meni priimasti, ja lisätöitä tuli vain vähän”, Lauri Villa jatkaa.
Urakoitsijan proaktiivisuus nopeutti prosessia ja oli kaikin puolin erinomaista.
Pietari Ylinen, isännöitsijä
Yksi urakan suurimmista haasteista oli se, ettei lämmönjakohuoneen tila riittänyt kaikille laitteille. Osa laitteista sijoitettiinkin pyörävarastoon, joka oli aiemmin toiminut perunakellarina. Tämä edellytti tilan käyttötarkoituksen muutosta ja rakennusluvan hakemista.
”Kun kävi ilmi, että tilan käyttötarkoitukseen oli haettava muutos, oli Stenillä jo ratkaisu valmiina käsissään”, kertoo isännöitsijä Pietari Ylinen. ”Tällainen proaktiivisuus nopeuttaa prosesseja ja on kaikin puolin erinomaista”, hän jatkaa. Myös Lauri Villan mukaan Tom Allen Seneran toiminta asiassa säästi aikaa ja teki taloyhtiön hallituksen työstä huomattavasti helpompaa.
Laitteiston asennuksissa tehtiin akustisia ratkaisuja, joilla ehkäistiin äänihaitat.
"Tämä takaa asukkaille viihtyisän asuinympäristön."
Lauri Villa, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja
Kymmenkerroksisen kerrostalon tontille porattiin 13 energiakaivoa ja katolle asennettiin kaksi LTO-yksikköä. Lauri Villa kertoo, että kallion kiilaamista ei tarvinnut tehdä niin paljon kuin alun perin oli arvioitu. ”Myöskään lisälämpöä lämpökontteineen ei tarvittu koko urakan aikana, mikä säästi kustannuksia”, hän toteaa.
Uuden laitteiston asennuksissa huomioitiin ääniongelmien ehkäisy. ”Laitetilan yläpuolella sijaitsevassa asunnossa tehtiin äänimittaus, jolla varmistettiin äänihaittojen minimointi. Lämmönjakohuoneen kattoon ei kiinnitetty mitään, ja tilaan valittiin lattiakannakointiratkaisu, mikä takaa asukkaille viihtyisän asuinympäristön”, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja kuvaa.
Projekti valmistui neljä kuukautta etuajassa, mikä on harvinaista. Kun asiat suunnitellaan hyvin, voi parhaimmassa tapauksessa käydä näin.
Pietari Ylinen, isännöitsijä
Urakka eteni reilusti aikataulusta edellä ja alitti kustannuksiltaan alkuperäisen budjetin. Järjestelmä otettiin käyttöön jo kesällä 2024 lokakuun sijaan. ”Projekti valmistui neljä kuukautta etuajassa, mikä on harvinaista näin suurissa hankkeissa. Kun asiat suunnitellaan hyvin jo ennakkoon, voi parhaimmassa tapauksessa käydä näin,” isännöitsijä Ylinen tiivistää.
Taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä ovat erittäin tyytyväisiä lopputulokseen. ”Tämä oli yksi sujuvimmista hankkeista, joissa olemme olleet mukana. Kiitämme Tom Allen Seneraa erinomaisesta työstä,” Lauri Villa ja Pietari Ylinen summaavat yhdessä.
Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!
Lue lisää