Senera (nykyinen Tom Allen Senera Oy) urakoi maalämmön Basso Kivitalojen kahteen uudiskohteeseen Espoon Muuralassa. Rakennukset ovat luhtitaloja, joista kummassakin on kahdeksan yksiötä ja neljä kaksiota. ”Pääkaupunkiseudulla on huutava pula pienistä vuokra-asunnoista, ja kohteet suunniteltiin vastaamaan tähän tarpeeseen”, kertoo toimitusjohtaja Markus Wirtanen. As Oy Espoon Stradivarin ja Saxofonin talot valmistuivat vuonna 2013.
Ostajat ovat olleet pääsääntöisesti sijoittajia, jotka vuokraavat asunnon edelleen. Suurin osa asunnoista myytiin jo ennen rakennustöiden alkamista ja tällä hetkellä ne kaikki ovat jo myytyjä. ”Sijoittajia kiinnostivat nämä kohteet aivan erityisesti”, toteaakin Wirtanen.
Asuntojen ostajien kiinnostusta lisäsi se, että rakennusten käyttö- ja huoltokustannukset tulevat olemaan poikkeuksellisen matalat. Lämmitysjärjestelmäksi valittiin maalämpö. ”Maalämpötaloissa hoitovastike jää kohtuullisen pieneksi lämmityskustannusten mataluuden takia”, kertoo Ilkka Rainio, joka hankki kohteesta yksiön sijoitusasunnoksi. Talot ovat lisäksi rakenteeltaan muurattuja kivitaloja, joissa on hyvä lämmöneristys. Luhtitaloissa ei ole rappukäytäviä, minkä takia myös yleisten tilojen huoltokustannukset jäävät normaalia pienemmiksi.
Asuntojen viihtyisyydestä ei ole tingitty, sillä kaikissa asunnoissa on lattialämmitys, osassa oma sauna ja osassa yksiöistä jopa oma piha. Ilkka Rainio pitää asukkaiden viihtyvyyttä etuna myös vuokranantajan kannalta. ”Asumisviihtyvyys lisää vuokrasuhteen pituutta ja vähentää vuokralaisten vaihtuvuutta”, hän sanoo. Muuralaan valmistuvilla kohteilla on myös se etu, että ne sijaitsevat lähellä Espoon keskusta, hyvien kulkuyhteyksien ulottuvilla.
Markus Wirtanen painottaa, että rakentamisessa tulisi huomioida kustannukset koko talon elinkaaren ajalta. ”Kivitalojen elinkaari on pitkä. Tämän takia käyttökustannusten osuus kokonaiskustannuksista on merkittävä. Tämä jää usein huomaamatta, kun katsotaan vain hankintakustannuksia ja tehdään päätöksiä sen perusteella. Elinkaarimallissa puhutaan jopa satojen tuhansien eurojen säästöistä”, Wirtanen sanoo. ”Investointi maalämpöön tulee ehdottomasti edullisimmaksi, kun lasketaan energian säästöistä tuleva tuotto.” Lue lisää maalämmön hinnasta ja kustannuksista.
Bassotaloihin asennetaan aina vesikiertoinen lattialämmitys asumismukavuuden varmistamiseksi. Wirtasen mukaan maalämpö on teknisesti luontevin ratkaisu vesikiertoiseen lattialämmitykseen. Uudet rakentamisen energiamääräykset toisaalta rajaavat esimerkiksi suoran sähkölämmityksen käytön pois kokonaan.
Markus Wirtanen kertoo perusteista, joiden takia Senera valittiin kohteiden maalämpöurakoitsijaksi. ”Perehdyimme Seneran järjestelmään ja totesimme, että sen avulla voimme varmistaa matalat käyttökustannukset pitkälle tulevaisuuteen”, hän sanoo. Toimitusjohtajan mukaan Senera hallitsi myös energialaskennan kokonaisvaikutukset eli huomioi mitoituksessa maalämmön ohella muutkin tekijät, kuten ilmanvaihdon, ilmastoinnin ja ikkunat.
Wirtasen mukaan Senera osasi konsultoida myös taloteknisten rakenteiden suunnittelussa. ”Senera tarjosi kustannustehokkaita vaihtoehtoja niin, että koko talotekniikka saatiin optimoitua ilmastoinnin, sähköistyksen ja lämmönjaon osalta.”
Erityishaasteena urakassa oli lämpimän käyttöveden tuoton mitoitus, koska kohteessa on paljon pieniä asuntoja. Senera ratkaisi haasteen lisäämällä varaajakapasiteettia niin, että myös suuren kuormituksen tilanteista selvitään. ”Lämmin vesi ei lopu kesken, vaikka kaikki asukkaat kävisivät yhtä aikaa lauantaina saunassa”, Wirtanen toteaa. Lämpimälle käyttövedelle tehtiin myös jatkuva kierto, mikä varmistaa sen saatavuuden ilman katkoja.
Maalämpöprojektin toteutus on pysynyt aikataulussa ja luvatussa budjetissa. Rototecin suorittamista neljän lämpökaivon porauksista suoriuduttiin myös hienosti. ”Senera on hoitanut toimituksen hyvin ja vastuullisesti. Olemme erittäin tyytyväisiä”, Wirtanen sanoo.
Markus Wirtanen kiinnittää huomiota maalämmön käyttöön jo rakennusvaiheessa. ”Maalämmöllä on käytettävissä edullista energiaa, jolla voidaan kuivattaa eri rakentamisvaiheissa kertyvää kosteutta”, hän huomauttaa. Rakennusaikainen kosteus voi vaikuttaa esimerkiksi siihen, että ikkunoiden maalit hilseilevät.
Maalämmön käytöllä voidaan ehkäistä myös puurakenteiden kosteusvaurioriskiä. Puurakenteita on esimerkiksi yläpohjissa. Maalämmöllä voidaan edistää lisäksi lattiavalujen kuivumista, mikä on tärkeää rakennusten aikataulussa valmistumisen kannalta.
Ilkka Rainio suosittelee kokemustensa perusteella muillekin asunnon ostajille maalämpökohteeseen sijoittamista.
”Maalämpöjärjestelmän perusrakenteet ovat pitkäikäisiä. Toisaalta tulevaisuudessa maalämmön toimittajat kehittänevät tehokkaita ratkaisuja myös entisten maalämpöjärjestelmien saneeraukseen. Kehitystyön seurauksena myös lämpöpumppujen hyötysuhde paranee vuosi vuodelta, jolloin investointi maalämpöön tulee maksamaan itsensä takaisin mahdollisesti nykyistäkin nopeammin”, hän ennakoi.
Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!
Lue lisää