Vantaalainen suuri kerrostaloyhtiö As Oy Myyrinaapa halusi säästää lämmityskuluissa ja parantaa myös asuntojen sisäilman laatua. Tom Allen Senera urakoi kiinteistöön poistoilman lämmön talteenottojärjestelmän, jossa on automatisoitu ilmanvaihto. Järjestelmä on taloyhtiölle ensimmäinen askel kohti energiatehokkuutta.
Tavoitteenamme oli energiatehokkuuden parantaminen.
Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jesse Ehtamo
Tärkeimpänä syynä taloyhtiön lämmitysjärjestelmän päivittämiselle oli saada kiinteitä kulueriä pienemmiksi. Kun 1970-luvun lopulla valmistuneiden talojen huippuimurijärjestelmä oli tulossa käyttöikänsä päähän ja lämmityslaitteistoa oli uusittava, taloyhtiön hallitus tarttui tuumasta toimeen.
”Taustatyöhön panostaminen oli tärkeässä roolissa ennen päätöksentekoa”, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jesse Ehtamo.
Eri lämmitysmuotojen elinkaari- ja ylläpitokustannuksia sekä takaisinmaksuaikoja vertailtiin insinööritoimistolta tilatun energiaselvityksen avulla. Asukaskyselyssä puolestaan ilmeni, että asuntojen sisäilman laadussa oli parantamisen varaa.
Vertailun voittajaksi selvisi kaukolämmön ja poistoilman lämmön talteenoton eli LTO:n yhdistelmä. Taloyhtiö piti myös maalämpöön siirtymistä vaihtoehtona, mutta sen todettiin olevan mahdollista myöhemminkin.
Selvitys osoitti, että hanke oli edullinen toteuttaa ja sen hyödyt olivat kiistattomat niin energiatehokkuuden, asukasviihtyvyyden kuin ilmastonsuojelunkin näkökulmasta. ”Päädyimme kokonaisratkaisuun, joka palvelee monia eri tarkoituksia”, toteaa taloyhtiön isännöitsijä Aimo Saarinen.
Urakoitsijoita vertailtaessa pitkä kokemus ja osaaminen olivat ratkaisevimmat osatekijät. ”Luotimme Tom Allen Seneraan aikaisempien näyttöjen ja hyvän maineen ansiosta”, Jesse Ehtamo perustelee.
Noin neljä kuukautta kestäneeseen urakkaan kuului lämpöpumppulaitteiston asennus kellariin, lämmön talteenottoyksiköiden asennus katolle sekä lämmönkeruulinjojen rakennus.
Lämmönjakohuoneisiin asennettiin yhteensä kaksi Thermian Mega XL -lämpöpumppua sekä kolme lämminvesivaraajaa. Suurimpana haasteena oli saada laitteet mahtumaan kellaritilojen kahteen lämmönjakohuoneeseen. "Saimme lisätilaa lohkaisemalla palan kuivaushuoneesta väliseinän avulla", Ehtamo kertoo.
Taloyhtiö kunnosti ikkunat ja lisäsi niihin korvausilmaventtiilit jo ennen LTO-urakkaa. Ikkunaremontin ennakoitiin yhdessä uuden järjestelmän kanssa parantavan rakennusten energiatehokkuutta sekä sisäilman laatua. Automatisoitua ilmanvaihtoa säätelevät nyt LTO-järjestelmän lämpöpumput.
Kaukolämmön ja lämpöpumppujen yhteistoimintaa ohjataan rakennusautomaatiolla. Rakennusautomaation avulla voi myös seurata energiankulutusta, lämpötiloja ja säästöjen toteutumista.
Ensimmäisen talven jälkeen järjestelmä on toiminut odotusten mukaisesti. Lämpöenergian kulutus ja lämmityskustannukset olivat pienentyneet noin puoleen. Järjestelmän takaisinmaksuajaksi on arvioitu kahdeksasta yhdeksään vuotta.
Aimo Saarinen ja Jesse Ehtamo ovat tyytyväisiä investointiin. ”Asukkailta ei ole tullut valituksia, ja nykyiset lukemat puhuvat ennakoitujen säästöjen puolesta”, Aimo Saarinen kertoo. Hän kehuu poistoilman LTO:n ja kaukolämmön yhdistelmää kannattavaksi etenkin korkeissa kerrostaloissa, joissa on paljon asuntoja.
Taloyhtiön hallitus aikoo jatkaa työtä energiatehokkuuden edistämiseksi. Tulevaisuudessa kaukolämpö voidaan vaihtaa maalämpöön ilman LTO-järjestelmän uusimista. ”Eihän tämä ollut muuta kuin fiksua”, toteaa Jesse Ehtamo.
Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!
Lue lisää