Myrskylässä sijaitsevaan omakotitaloon asennettiin ilma-vesilämpöjärjestelmä öljylämmityksen tilalle. Öljylämmitystä täydentänyt hakelämmitys jätettiin ilma-vesilämpöpumpun rinnalle tuomaan lisälämpöä ja tehokkuutta. Järjestelmät ovat toimineet joustavasti yhdessä, ja lämmityskulut ovat pienentyneet selvästi.
Maatilaan Myrskylässä kuuluu luomuviljelyssä oleva viljatila, johon kuuluu noin 70 hehtaaria metsää ja peltoa. Maanviljelysalan yrittäjä Karoliina Lehtonen alkoi suunnitella kotitilansa päärakennuksen energiaremonttia, kun vanhassa lämmitysjärjestelmässä alkoi ilmetä vikoja ja epävarmuuksia.
Ensimmäisenä vaihtoehtona öljyn tilalle oli maalämpö. Ilma-vesilämpöön päädyttiin lopulta siksi, että järjestelmä voitiin toteuttaa maalämpöä nopeammalla aikataululla ja pienemmällä investointihinnalla. Tutustu linkistä lisää ilma-vesilämpöpumpun hintaan. Markkinoille oli myös tullut aikaisempia malleja tehokkaampi ilma-vesilämpöpumppu, jonka teho riittää lämmittämään pitkälle ilman sähkövastuksia. Lisäksi pumppu on luotettavampi talvella, koska siinä on sähkövastukset sisäyksikön ohella myös ulkoyksikössä, jolloin ulkoyksikön vesi ei pääse jäätymään kylmälläkään säällä. Energia-asiantuntijan kanssa tehdyt laskelmat osoittivat, että ilma-vesilämpö oli tässä kohteessa kustannustehokkain vaihtoehto.
Aikaisemmin öljylämmityksen tukena toiminut hakelämmitys jätettiin myös uuden järjestelmän rinnalle lisälämmön lähteeksi. Hakelämmitys vaatii päivittäistä seurantaa, koska säiliö täytyy täyttää yhdestä kahteen kertaan vuorokaudessa. Uusi järjestelmä on entistä huolettomampi, koska päärakennusta voi lämmittää pelkästään ilma-vesilämmöllä. Kuitenkin tilalla säännöllisesti hakkeeksi päätyvää puuta kannattaa hyödyntää, sillä haketta polttamalla voidaan vähentää ostettavan lämmitysenergian määrää talvella. ”Hämmästyttävää, että hake jäi niin kätevästi uuden järjestelmän kylkeen”, toteaa Karoliina Lehtonen.
Urakoitsijaksi valittiin Tom Allen Senera, koska yritys oli Karoliina Lehtoselle ennalta tuttu ja hän piti yritystä luotettavana toimijana. Aluksi järjestelmä mitoitettiin vastaamaan vanhan puutalon lämmitystarpeita ja neliöitä. Sen jälkeen purettiin vanha öljylämmityslaitteisto. Purkutöiden jälkeen asennettiin uusi lämpimän käyttöveden varaaja, jonka rinnalla vanha lämminvesivaraaja oli vielä tovin käytössä. Lopuksi asennettiin Thermian ilma-vesilämpöpumppulaitteisto. Uusi järjestelmä saatiin käyttöön ilman lämmityskatkoja yhden päivän aikana. ”Asennus tapahtui nopeasti ja työn jälki oli siistiä”, Lehtonen kertoo.
Karoliina Lehtonen luettelee ilma-vesilämpöjärjestelmän eduiksi huolettomuuden lisäksi muun muassa helppokäyttöisyyden ja toimintavarmuuden. ”Aivan uusi ja todella vanha järjestelmä pelittävät hyvin yhteen”, hän kehuu. Ilma-vesilämpöpumppu toimii päälämmönlähteenä ja lämmittää koko talon ja käyttöveden silloin, kun haketta ei käytetä. Molempia lämmitysmuotoja voidaan käyttää myös rinnakkain.
Uuden lämmitysjärjestelmän lämpökäyrää voi seurata Thermian sovelluksella, jolla voi myös tarvittaessa säätää ilma-vesilämpöpumpun asetuksia etänä. ”Tässä on taidettu innovoida paljonkin”, Lehtonen tuumii.
Maatilan yrittäjälle oli tärkeää luopua öljystä myös ympäristön takia. Karoliina Lehtonen onkin tyytyväinen järjestelmään ja voi suositella sitä muillekin.
Tutustu linkistä lisää ilma-vesilämpöpumpun asentamiseen entisen lämmityksen tilalle.
Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!
Lue lisää