Tom Allen Senera urakoi geoenergiaa ja aurinkoenergiaa hyödyntävän hybridijärjestelmän uuteen kerrostaloon Helsingin Pasilassa. Metsäläntiellä sijaitsevan kerrostalon lämmitys ja jäähdytys perustuvat uusiutuvan energian käyttöön.
Rakennusautomaatioon panostamalla saadaan täysi hyöty järjestelmästä.
Rakennuttajapäällikkö Ilkka Saari
Uusinta lämmitysteknologiaa hyödyntävän kerrostalon rakennushankkeesta vastasi TA-Rakennuttaja Oy. Kiinteistössä on 64 asuntoa kahdessa rapussa. Geoenergiaa eli maalämpöä ja aurinkoenergiaa hyödyntävään lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmään päädyttiin taloudellisuuden ja ekologisuuden ansiosta. Päätökseen vaikutti myös tontin luovuttaneen Helsingin kaupungin edellytys käyttää uusiutuvia energianlähteitä.
”Maalämpö-aurinkosysteemiin investoimisen tavoitteena on puolittaa kustannukset verrattuna kaukolämpöön”, kertoo TA-Rakennuttaja Oy:n rakennuttajapäällikkö Ilkka Saari. Järjestelmä on edullinen myös asukkaille. Saaren mukaan asuinvuokra on jopa euron matalampi neliötä kohden kuin uusissa kaukolämpökohteissa. Tutustu lisää linkistä maalämpöjärjestelmien hintaan.
Ilkka Saari suosittelee hybridijärjestelmää myös ilmastotavoitteiden edistämisen kannalta. ”Tämä on selvästi kaukolämpöä ekologisempaa”, hän toteaa.
Tom Allen Senera valittiin hankkeen toteuttajaksi tarjouskilpailun perusteella. Urakoitsija huomioi mitoituksessa energiakaivojen riittävän syvyyden.
“Kilpailuttaessa näppärä tapa saada tarjoushinta edulliseksi on alimitoittaa lämpökaivojen syvyys, jolloin vaarana on, että kallion energia hupenee liian nopeasti ja hyötysuhde heikkenee”, Ilkka Saari huomauttaa.
Pasilan kerrostalon rakennus- ja maalämpöurakka aloitettiin louhintatöillä. Sen jälkeen tontille porattiin 12 lämpökaivoa, joiden syvyydet ovat 390 metriä. Porauksista vastasi Rototec.
Porausten jälkeen siirryttiin rakennus- ja asennustöihin. Valmiiseen lämmönjakohuoneeseen asennettiin kaksi Thermia Mega XL -lämpöpumppua ja kaksi puskurivaraajaa sekä maaviileälaitteisto.
Asuntojen jäähdytys suoritetaan ilmanvaihdon kautta siten, että tuloilmasta poistuu samalla kosteutta. Näin sisäilman lämpötila ja kosteuspitoisuus pysyvät miellyttävinä kesälläkin. “Geoenergialla saadaan asuntojen viilennys käytännössä katsoen ilmaiseksi”, Saari kertoo.
Maalämpö- ja maaviileäjärjestelmän asennuksen jälkeen talon katolle asennettiin aurinkokeräimet, joiden lämpö ohjataan rakennusautomaation avulla käyttöveteen. Ilkka Saari suosittelee aurinkokeräinten asennusta kaikkiin kohteisiin, joissa rakenteelliset edellytykset täyttyvät. Hänen mukaansa edullisimpaan ratkaisuun päästään, kun rakennuksen kattolape osoittaa etelään 60–70 asteen kulmassa. Tuolloin aurinkokeräimet saadaan kiinnitettyä suoraan kattorakenteeseen.
Metsäläntien kerrostalon katolle asennetut aurinkokeräimet osoittavat optimaaliseen ilmansuuntaan kohti etelää, jolloin auringosta saadaan kerättyä suurin määrä lämpöä. Puolet keräimistä asennettiin suoraan kattorakenteeseen ja loput terästukien varaan.
Maalämmön ja aurinkoenergian yhdistämisen vaatiman automatiikan vuoksi Metsäläntien kerrostalon kohdalla päädyttiin koko kiinteistön automaatioon. Rakennusautomaatiolla ohjataan hybridijärjestelmän ohella muun muassa valaistusta sekä ulko-ovien, saunaosaston ja pesutupien lukituksia.
Ilkka Saari painottaa LVI-tekniikan ja tietotekniikan yhteispeliin panostamisen merkitystä optimaalisen hyötysuhteen saavuttamisen kannalta. “Maalämpöjärjestelmä on idioottivarma. Olennaista on se, mihin aurinkokeräimien vaihteleva lämpö milloinkin ohjataan”, hän toteaa.
Rakennuttajapäällikkö on tyytyväinen Tom Allen Seneran toimintaan ja asennettuun hybridijärjestelmään kokonaisuudessaan.
Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!
Lue lisää