Maalämpö vai kaukolämpö uuteen omakotitaloon?

 Omakotitalon rakentajat joutuvat usein tekemään pitkälle tulevaisuuteen vaikuttavia päätöksiä tilanteessa, jossa stressitekijöitä on paljon ja talous melko tiukalla. Omakotitalon lämmitysjärjestelmän valinta on yksi tällaisista suurista päätöksistä. Tällä hetkellä yleisimmät uuden omakotitalon lämmitysjärjestelmät ovat maalämpö ja kaukolämpö. Tässä blogissa tarjoan omakotitalon rakentajalle tietoa maalämmön ja kaukolämmön hankinta- ja käyttökustannuksista päätöksenteon tueksi.

 

Kaukolämmön hankintahinta koostuu monesta eri osatekijästä

Blogia varten selvitin pääkaupunkiseudun suuren kaukolämmön tuottajan liittymishinnat omakotitalolle tammikuussa 2013. Liittymishinnasto on julkisesti esillä kaukolämmön tuottajan omilla nettisivuilla, mutta kokonaishinta on laskettava itse eri alasivuilla kerrotuista tiedoista.

Kaukolämmön hankintakustannukset muodostuvat pääasiassa kolmesta osatekijästä: liittymismaksusta, lämmönjakokeskuksesta sekä asennus- ja muista töistä ja tarvikkeista. Usein joudutaan maksamaan myös ylimääräistä johtomaksua.

 

Kaukolämmön liittymismaksu on korkea

Esimerkkini kaukolämmön tuottajan määrittämä omakotitalon liittymismaksu on 4 950 euroa. Tämä liittymismaksu on pääkaupunkiseudun kaukolämmön tuottajista matalin. Muilla hinnat vaihtelevat tällä hetkellä 5 700–6 800 euron välillä. Liittymismaksulla kaukolämmön tuottaja rakentaa kaukolämmön liittymisjohdon omakotitalon lämmönjakohuoneessa sijaitsevaan mittauskeskukseen saakka. Mikäli lämmönjakohuoneeseen on tontin rajalta enemmän kuin 20 metriä, tulee jokaiselta 20 metriä ylittävältä metriltä maksaa johtomaksua 124 e/m.

Kaukolämmön lämmönjakokeskuksen sekä siihen sisältyvän mittauslaitteiston hinnat vaihtelevat esimerkkini tuottajalla välillä 4 230–5 740 e. Edullisimmalla hinnalla saa lämmönjakokeskuksen omakotitaloon, jonka käyttövesikalusteissa on perusvarustelutaso. Lämmönjakokeskuksen hintaan sisältyvät sekä laitteisto että sen asennus kaukolämpöverkkoon.

Liittymismaksun ja lämmönjakokeskuksen lisäksi tulee kustannuksia lämmönjakokeskuksen yhdistämisestä omakotitalon lämmitys- ja käyttövesiverkostoon, sähköverkkoon liittämisestä sekä säätölaitteen ulkoanturin asentamisesta. Kun kaikki kulut ja tarvikkeet lasketaan yhteen, tulee näille töille hintaa ilman katteita arviolta vähintään 2 600 euroa. Todellisuudessa kustannukset ovat tätä korkeammat.

Kun omakotitalo liitetään kaukolämpöön, tulee kustannuksiksi näin yhteensä vähintään 11 780 euroa, mikäli omakotitalo sijaitsee minimietäisyydellä tontin rajasta, lämmönjakokeskus on edullisinta mallia eikä muille töille ja tarvikkeille lasketa katetta. Mikäli johtomaksua tulee esimerkiksi kymmeneltä metriltä, hankintakustannukset ovat vähintään 13 000 euroa. Nämä esimerkkihinnat ovat matalimpia mahdollisia, ja tosielämässä joudutaan usein varautumaan suurempiin menoeriin.

 

Maalämpöjärjestelmä kannattaa tilata kokonaistoimituksena

Maalämpöjärjestelmä kannattaa tilata yhdeltä alan luotettavalta urakoitsijalta kokonaistoimituksena, sillä näin varmistetaan parhaiten maalämpöjärjestelmän toimivuus. Uuden omakotitalon maalämpöjärjestelmän hankintakustannukset lähtevät tällä hetkellä (2013) karkeasti arvioiden 16 500 eurosta ylöspäin.

Katso ajankohtaiset hintatiedot sivultamme Maalämmön hinta.

 

Maalämmöllä lämmityskustannukset ovat kaukolämpöä edullisemmat

Aiemmassa blogissani vertailin maalämmön ja kaukolämmön käyttökustannuksia. Kun kaukolämmön hinnaksi oletetaan Suomen kaukolämmön tuottajien hinnan keskiarvo viime vuodelta, omakotitalon vuotuiset lämmityskustannukset ovat 55 % pienemmät maalämmöllä kuin kaukolämmöllä. Esimerkiksi 175 m²:n kokoisessa omakotitalossa tämä merkitsee yli 1 100 euron säästöjä vuodessa.

Aiemmassa blogissani vertailin maalämmön ja kaukolämmön käyttökustannuksia. Kun kaukolämmön hinnaksi oletetaan Suomen kaukolämmön tuottajien hinnan keskiarvo viime vuodelta, omakotitalon vuotuiset lämmityskustannukset ovat 55 % pienemmät maalämmöllä kuin kaukolämmöllä. Esimerkiksi 175 m²:n kokoisessa omakotitalossa tämä merkitsee yli 1 100 euron säästöjä vuodessa.

Yksinkertaisen laskutoimituksen avulla voi huomata, että muutaman vuoden sisällä maalämpöjärjestelmä on kirinyt kiinni kaukolämmön jonkin verran edullisemmista hankintakustannuksista muodostuneen etumatkan. Tämän jälkeen maalämmön valinnut lämmittää omakotitalonsa merkittävästi edullisemmin kuin kaukolämpöön päätynyt.

Omakotitalon rakentajan kannattaakin olla hyvissä ajoin yhteyksissä energia-asiantuntijaan, joka tekee kullekin omakotitalolle arviolaskelman lämmitysjärjestelmän valinnasta seuraavista kustannuksista ja säästöistä.

Tom Allen Senera Oy suunnittelee ja asentaa laadukkaat maalämpöjärjestelmät Suomen laajimmalla kokemuksella. Pyydä meiltä maksuton kartoitus ja tarjous!

Pyydä tarjous

Katja Manner

Kirjoittanut Katja Manner

Viimeisimmät Blogit